ÚJ

ÚJ
Összes újdonság

Milyen befektetési lehetőségeid vannak?

Hogy milyen járművel haladsz végig a befektetés rögös útján, attól függ, hová tartasz, milyen gyorsan akarsz a végére érni, és mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni.

Lassan megtérülő, de alacsony kockázatú befektetések

Mindenkinek kell tartania valamennyi pénzt stabil és alacsony kockázatú befektetési eszközökben. Az alábbiakat a pénzed azon részére javasoljuk, amelyet nem akarsz érdemi kockázatnak kitenni.

* Folyószámla

A legokosabb, ha havi jövedelmedet folyószámlán tartod, de légy résen: keress olyan bankot, amelyik a legkisebb díjat számítja fel számlavezetésre, készpénzfelvétel és átutalás esetén. (Ne feledkezz meg az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről!) Ha marad pénz a számláid kifizetése után, helyezd el a többlet egy részét megtakarítási vagy pénzpiaci számlán, mert ott érdemleges hozamot is kaphatsz utána.

* Megtakarítási betétszámla és pénzpiaci alapok

Megtakarítási számlákat bankoknál nyithatsz; a pénzpiaci alapok pedig befektetésialap-kezelő cégeken keresztül érhetők el. Kockázat szempontjából a kettő szinte azonos, de az alapok általában jobb kamatot fizetnek és könnyebben hozzáférhetsz a pénzedhez is.

* Kötvények

Ha kötvénybe fektetsz, kölcsönadod a pénzed egy szervezetnek (vállalatnak, államnak). Meghatározzák a kötvény lejárati idejét, azaz azt a napot, amikor a tőkédet visszafizetik. Ha veszel egy ötéves lejáratú kötvényt, az azt jelenti, hogy 5 évre kölcsönadtad a pénzed a kibocsátónak, évi 6%-os kamatra. Ha megtartod lejáratig, számíthatsz a névérték és a kamatok kifizetésére.

 

Gyarapodj okos befektetésekkel, DE soha ne fektess be az eladók nyomására, sem olyan termékbe, amit nem igazán értesz, és végül ne feledkezz meg az adózási kedvezményekről, következményekről sem.

Sokkal többet tudhatsz meg a témáról a Pénz, pénz és pénz c. könyvben!