ÚJ

ÚJ
Adatelemzés Pythonnal 7 100,00 Ft Kezdőlap
  • -800,00 Ft
  • Új
kezdolap
Adatelemzés Pythonnal
ELŐKÉSZÜLETBEN! Várható megjelenés: 2024.05.06. A Python programozási nyelvvel kódot írhatsz...
7 100,00 Ft Normál ár -800,00 Ft 7 900,00 Ft Ár
Összes újdonság
II. Erzsébet jubileuma

II. Erzsébet jubileuma

Az Egyesült Királyság 2022 júniusának első hétvégéjén ünnepelte a platinajubileumot, azaz II. Erzsébet angol királynő trónra kerülésének 70. évfordulóját. A britek országszerte ünnepi programokkal, rendezvényekkel tisztelegtek uralkodójuk előtt.

Nem volt ez máshogyan 1977 nyarán, az ezüstjubileum idején sem, amikor a királynő uralkodásának 25. évfordulóját ünnepelték:

„1977. június 7-én Fülöp herceg elkísérte a királynőt, és mellette ült az Állami Aranyhintóban a Szent Pál-székesegyházhoz, majd a Városházára és vissza a Buckingham-palotába tartó ezüstjubileumi felvonuláson. Az esemény hatalmas siker volt – a több mint egymillió jelen lévő néző olyan hangosan éljenzett, hogy a fogathajtók nem hallották a lovak patáját kopogni a kövezeten. […] A helyiek által rendezett utcabálok voltak a bizonyság a köznép jubileum iránti lelkesedésére: csupán csak Londonban 4000 ilyen mulatságot szerveztek.”*

Erzsébet népszerűsége akkor is, és azóta is töretlen. 1952-es trónra lépése óta személye, nyilvános szereplései, magánélete az érdeklődés középpontjában van, nemcsak birodalmában, de világszerte.

Nem meglepő hát, hogy a róla készült Netflix-sorozat is rendkívüli népszerűségnek örvend, a rajongók felfokozott érdeklődéssel várják az újabb és újabb évadokat – immár az 5. évad érkezését.

Mint azt a sorozat alapján készült, A korona c. könyvből már megtudhattuk, a filmkészítők nem mindig érik be a valós események izgalmával, olykor a valóság és a fikció mesteri keverésének technikájával élnek. Robert Lacey királyi történész vállalkozott a feladatra, hogy segítsen eligazodni a tények és a legendák útvesztőjében, és eközben számos olyan dologra is fényt derít, amelyről a filmben nem esett szó, ám a valóságban megtörtént.

A 2022 őszén megjelenő 2. kötet a filmsorozat második és harmadik évada mögötti valós eseményeket tárja fel – és elvezet bennünket az 1956-os szuezi válságtól az 1977-es ezüstjubileumi ünnepségig. Tanúi lehetünk, amint II. Erzsébet a Nemzetközösség egységéért való felelősségét egyre határozottabban és tudatosabban kifejezésre juttatja – mindezt tragédiák, cselszövések, családi viszályok, valamint a hidegháború és a 60-as évek kulturális forradalma közepette.

*Részlet A korona 2. kötetéből

Címkék:A korona