Hová folyik el a pénzed?

  Blog

Te hogy bánsz a pénzzel, vajon mi az oka a túlköltekezésnek?

Az emberek rendszerint három típusba sorolhatók. Azok,

* akik többet költenek, mint a jövedelmük,

* akik elköltik azt és azok,

* akik megtakarítják egy részét.

Ha a harmadik csoporthoz szeretnél tartozni, neked is a saját lehetőségeiden belül kell élned, hogy megtakaríthass, és elérhesd pénzügyi és életcéljaidat.


Vedd szemügyre költekezési szokásaidat és kerüld a csapdákat:

* Talán Te is azok közé tartozol, akik akkor takarítanak meg jövedelmükből, ha marad és legtöbbször bizony nem marad. Legjobb tehát először is félretenni egy összeget.

* Ha úgy használod a hitelkártyád, hogy a számlát határidőre kiegyenlíted, nincs gond. Ha viszont tolod magad előtt a tartozásodat, s mindezt a rárakódott magas kamatokkal, már a lehetőségeiden felül élsz.

* A kereskedésben, álmaid autójánál az eladó ecsetelni kezdi, milyen csodálatos vétel ez, mindössze 60 000 Ft-ért! Álmaidban sem remélted… Majd jönnek a csekkek, 60 000 Ft, de havonta és éveken át, miközben az autód már sokkal kevesebbet ér.

* Bizonyára Te is eljársz időnként vacsorázni vagy szórakozóhelyekre. Mondtad-e mostanában: „Menjünk valami olcsóbb helyre!”

 

Csupán a mának élni annyit jelent, mint nem számolni a holnappal. Pedig a holnap jó eséllyel ránk köszönt.

Határozd hát meg a legfontosabb céljaidat! A jövedelmedet úgy oszd be, hogy valamennyit félre teszel. Költési szokásaid elemzésével csökkentsd a kiadásaidat, növeld megtakarításodat, így a céljaid tervezhetőbbé, elérhetővé válnak, ráadásul rossz adósság nélkül.

Sokkal többet tudhatsz meg a témáról a Pénz, pénz és pénz c. könyvben!