Nem könnyű pénzügyi tanácsadót találni. Az alábbiakban a legnagyobb buktatók.


Jutalékos termékek értékesítése

Ha egy tanácsadó fel sem veti, hogy a rád fordított időért fizess neki, akkor biztos lehetsz abban, hogy a termék, amit meg akar veled vetetni, jutalékot jelent a számára. (Persze sokan az óradíj mellett is részesülhetnek még jutalékban.) Ez a rendszer torzíthatja az ajánlásokat, hiszen azt kínálja neked, ami számára is magasabb jutalékot biztosít.

Az adósságprobléma elhanyagolása

Egy tanácsadó nem fogja javasolni, hogy szabadulj meg a hiteleidtől, hiszen azt a megtakarítást használnád fel, amelyből az ő általa javasolt befektetést megvásárolnád, és őt ez által jutalékhoz juttatnád.

Ingatlanbefektetés és vállalkozás elhanyagolása

Mindkettő tőkét igényel, tehát elvonják a pénzt más befektetésektől, így ezeket a tanácsadók biztosan nem ajánlják majd. Sőt, gyakran rémtörténetekkel riogatnak, pedig az ingatlanok általában hosszú távon jó befektetésnek minősülnek. A vállalkozások kockázati foka is valóban magasabb, de a sikeres cégek kiemelkedő hozamot termelhetnek.

Szükségtelen és alaptalan ijesztgetések

Egyes tanácsadók számítógépes programjaikkal félelmetes képet tudnak festeni arról, mi vár rád nyugdíjas korodban vagy, hogy mennyi megtakarításra lesz szükséged, hogy gyermeked iskoláztathasd. A túlbonyolítással azt a látszatot keltik, hogy azokkal egyedül semmiképpen sem tudsz megbirkózni.

Ami biztos…

Soha ne dönts indulati és érzelmi alapon, pénzügyeidet higgadtan és ésszerűen tedd rendbe. Ha jó pénzügyi tanácsadót keresel, a személyes és hiteles referenciák és szakmai egyesületek ajánlásai jó kiindulópontot jelenthetnek.

Sokkal többet tudhatsz meg a témáról a Pénz, pénz és pénz c. könyvben!

 

Ajánló

Angol nyelvtan Projektmenedzsment a szoftverfejlesztésben

30% kedvezmény a Törzsvásárlói Klub tagjainak!

Isaac Newton

Isaac Newton tudod, az a fickó a gravitációval meg az almával! Newtont az emberek leginkább tudósként ismerik. Tudósként, aki szinte teljesen egyedül letette a modern természettudomány alapjait; akinek a munkásságán alapul a természettudományos elméletek zöme még ma is. Csakhogy Isaac Newton ugyanakkor egy egoista és kötözködő öntörvényű, kibírhatatlan és olykor igazán aljas fickó volt. Egy Newton manapság labdába sem rúghatna!

Ugrás a könyvhöz