Mivel nem tudhatod, mit hoz a holnap, létkérdés, hogy legyen biztonsági tartalékod. Hogy mekkora legyen a te esetedben ez a könnyen mobilizálható „vészhelyzeti” létfenntartási összeg, a pénzügyi helyzetedtől függ.

Az alábbi tapasztalati szabályokat veheted figyelembe:

* Három hónapra elegendő: ha van már más megtakarításod, esetleg családi segítségre is számíthatsz.

* Hat hónapra elegendő: ha családi segítségre nem számíthatsz és a jövedelmed sem „betonbiztos”.

* Egy teljes évre: ha a jövedelmed ingadozik, fenyeget a munkád elvesztésének veszélye és külső segítségre sem számíthatsz.

Ha megteremtetted a biztonsági tartalékot, egyéb célokra is takarékoskodj:

* Otthonteremtésre: időben kezdd el, mert hosszú időt igényel.

* Felkészülés a nyugdíjas évekre: a legtöbb embernek az aktív kori nettó jövedelem 70-80%-a is elegendő, hogy fenntartsa életszínvonalát. Az állami nyugdíjtól azonban ez egyre kevésbé várható. Vedd igénybe valamelyik nyugdíj-megtakarítási formát!

* Gyermekeid oktatására: természetes, hogy gyermekeid jövőjéről is gondoskodni szeretnél, de nem saját biztonságod rovására. Számukra a legnagyobb segítség, ha nem szorulsz rájuk.

* Nagy összegű vásárlásra: a fogyasztási hitelek kamata rendkívül magas, számold csak ki, mibe kerül neked a kívánt árucikk a hiteltörlesztés végére.

Egyéni helyzetedtől, értékrendedtől függően állítsd fontossági sorrendbe megtakarítási céljaidat és tegyél is értük, akár korábbi szokásaidon is változtatva.

Ahogy az ismert kínai közmondás szól:  „Ne várj a kútásással addig, amíg megszomjazol!”

Ha többet szeretnél megtudni a témáról, Pénz, pénz, pénz c. könyvünkben mindent megtalálsz!

Ajánló

Angol nyelvtan Projektmenedzsment a szoftverfejlesztésben

30% kedvezmény a Törzsvásárlói Klub tagjainak!

Isaac Newton

Isaac Newton tudod, az a fickó a gravitációval meg az almával! Newtont az emberek leginkább tudósként ismerik. Tudósként, aki szinte teljesen egyedül letette a modern természettudomány alapjait; akinek a munkásságán alapul a természettudományos elméletek zöme még ma is. Csakhogy Isaac Newton ugyanakkor egy egoista és kötözködő öntörvényű, kibírhatatlan és olykor igazán aljas fickó volt. Egy Newton manapság labdába sem rúghatna!

Ugrás a könyvhöz