A saját otthonod megvásárlása lehet a legjobb apropó, hogy belefogj az ingatlanbefektetésbe. Aki ingatlanba fekteti pénzét, hosszú időre vásárol, és mindent megtesz azért, hogy értékes ingatlant vásároljon a lehető legvonzóbb áron.

Ez a befektetési forma hosszabb távon masszív megtérülést produkálhat, de sok más szempontból is különbözik a többi lehetőségtől:

* használhatóság: részvényben vagy kötvényben nem lakhatsz. Az ingatlan az egyetlen, amely használattal termel jövedelmet: lakhatsz benne, így bérlet díjat takarítasz meg, de bérbe is adhatod.

* telek korlátozottan áll csak rendelkezésre: A sűrűn lakott területeken gyakorlatilag nincs már új építési telek, így a saját tulajdonod ez által is felértékelődhet.

* tőkeáttétel: az ingatlan értékének akár 70–90%-ára is felvehetsz kölcsönt. A tőkeáttétel magas kockázat, ezért ne feledd: csak megtérülő célra ajánlható.

* rejtett értékek: az ember összefuthat túlmotivált, de tájékozatlan értékesítővel is, aki piaci érték alatt kínál ingatlanokat. Főnyeremény is ütheti a markodat, ha résen vagy!

 

Természetesen az ingatlanbefektetésnek is vannak hátrányai, a kezdők számára sok időbe és fáradságba telik, s nem utolsósorban költséges lehet egy-egy ingatlan értékesítése vagy vásárlása. Ezt elkerülendő érdemes lehet megfontolni az ingatlanbefektetési cégeken keresztül történő befektetést, illetve az ingatlanba fektető alapokat. Amikor azonban befektetés céljára kiválasztod az ingatlant vagy a befektetési alapot, ne feledd, a kereslet motorja a helyi gazdasági növekedés. Nem csak arra van szükség, hogy élénk legyen a munkaerőpiac, hanem az is fontos, hogy korlátozott legyen a lakás- és telekkínálat.

Sokkal többet tudhatsz meg a témáról a Pénz, pénz és pénz c. könyvben!

Ajánló

Angol nyelvtan Projektmenedzsment a szoftverfejlesztésben

30% kedvezmény a Törzsvásárlói Klub tagjainak!

Isaac Newton

Isaac Newton tudod, az a fickó a gravitációval meg az almával! Newtont az emberek leginkább tudósként ismerik. Tudósként, aki szinte teljesen egyedül letette a modern természettudomány alapjait; akinek a munkásságán alapul a természettudományos elméletek zöme még ma is. Csakhogy Isaac Newton ugyanakkor egy egoista és kötözködő öntörvényű, kibírhatatlan és olykor igazán aljas fickó volt. Egy Newton manapság labdába sem rúghatna!

Ugrás a könyvhöz